Wijsheid verkrijgen
door anders te denken

Filosoferen is streven naar kennis en wijsheid door na te denken over levensvragen. Door je vragen te bespreken met een filosofisch practicus, creëer je ruimte om wijsheid tot stand te laten komen. Het bijzondere daaraan is, dat het antwoord op je vraag niet het uiteindelijke resultaat is.

Een nieuwe vraag of een anders geformuleerde vraag brengt je namelijk verder dan een concreet antwoord…

Ga tot de rand van jouw denken.

Filosofisch practicus

Door nieuwsgierig te zijn, goed te luisteren naar jou en vragen te stellen ,breng ik je als filosofisch practicus tot de rand van jouw denken.
De taal die je spreekt, is soms minder duidelijk dan je zelf denkt. Door je te bevragen ontstaat er een proces in je eigen denken. Ik probeer hierbij open, zonder oordeel te zijn en helder te krijgen wat je nu precies bedoeld.

Dit proces kost lef, moed en kwetsbaarheid.
Immers de geest is slim en probeert ons regelmatig af te leiden van daar waar het in de kern om gaat. Woorden die we gebruiken dragen voor iedereen een andere betekenis in zich.

Door samen jouw betekenis aan woorden te onderzoeken, kan er meer ruimte en rust komen in je.  

Daar waar het ‘niet weten’ begint, ontstaat er onderzoeksruimte naar een ander soort denken. Geen antwoord, maar juist een nieuwe vraag. Deze nieuwe vraag werkt diep door, zodat het niet alleen een gesprek tot stand brengt, maar jou ook raakt in jouw gevoel en gedrag. Je komt erdoor in beweging.

Is een filosofisch gesprek geschikt voor mij?

  Als jij een verlangen voelt om jezelf beter te leren kennen, je bereid bent je overtuigingen te onderzoeken of dat wat je denkt wel “waar” is, of eens hardop wilt praten over wat je bezig houdt en dit niet kan of wil delen met naasten , kan een filosofisch gesprek je verder helpen.

Soms denken we het allemaal te weten of juist niet, tot we de vraag krijgen: “Hoe bedoel je dat?” Dan vallen we stil. Want ja, wat bedoelen we nu eigenlijk?

Door hardop uit te spreken wat je nu eigenlijk bedoelt, ontstaat er helderheid in je eigen denken.